Herstorisch rolmodel: Isabel Allende (1942)

Als Chileens-Amerikaanse schrijfster heeft ze zo’n 25 boeken op haar naam staan, deze worden vanuit het Spaans in 30 talen uitgegeven in meer dan 15 landen wat leidt tot zo’n 56 miljoen aan verkochte exemplaren wereldwijd. Deze vrouw won met haar auteurschap en haar inzet voor vrouwenrechten via de Isabel Allende Foundation, opgericht na de dood van haar dochter in 1996, 50 awards in meer dan 15 landen – o.a. de Presidential Medal of Freedom in 2015. Isabel Allende, wonende in Californië, weet van aanpakken.

Crédito: Lori Barra/Divulgação. Escritora Isabel Allende.

Foto door Lori Barra.

Herstorische achtergrond

Allende begon op jonge leeftijd met schrijven vanuit haar werk als journaliste. Tijdens een interview kreeg ze de tip haar pen op te pakken ‘daar ze vol ideëen zat.’ Na een verzameling verhalen samen te brengen, typt ze haar eerste roman uit. Ze ving een aantal keer bot, gaf echter niet op en kwam terecht bij een Spaanse uitgeverij. ‘Het huis met de geesten’ werd een succes en in de jaren erna volgden ‘Ripper’, ‘Eva Luna’, ‘Het eiland onder de zee’,… en de net verschenen versie van ‘De Japanse minnaar’. Allendes stijl kan nog het best omschreven worden als ‘mytisch realisme’ en ‘sterke vrouwen in de hoofdrol(len).

huisMetDeGeesten••••.indd

In 1998 waagde ze zich met ‘Afrodite’ op een ander terrein: in dit kook- en verhalenboek schuift ze door middel van anekdotes en recepten de kunst van voedsel en erotiek naar voren. Allende legt hiermee – zonder blozen – het begrip ‘sensualiteit’ bloot, vermeld de ‘verborgen’ minnaars van vrouwen in de 17e en 18 eeuw (‘cicisbeo’) en geeft haar mening en bereidingen over afrodisiaca mee. Deze auteur schrijft en spreekt in een taal die zich kenmerkt als pittig humoristisch, persoonlijk, confronterend én pakkend tegelijkertijd. In maart 2007 gaf ze voor Ted-Ex, met vrouwenrechten als thema,  een daverende speech onder de noemer ‘Tales of Passion’.

Isabel Allende: klein in gestalte, groot in vrouwenkracht!

Bronnen:

Allende, I. (1998). Afrodite. Liefdesverhalen en andere zinnenprikkels. Uitgeverij Wereldbibliotheek, Amsterdam.

http://www.isabelallende.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s