Herstorisch rolmodel: muzikante en activiste Tracy Chapman

Ze kaart sinds 1988 politieke en sociale thema’s aan via haar pakkende muziek, reeg vier Grammy Awards aan elkaar en zet haar activisme ook om in deelname en ondersteuning van o.a. Amnesty International: Tracy Chapman (1964) vormt een voorbeeld van bezielde inzet en gedrevenheid, zonder sterallures of ‘glitter en glamour’!

Herstorische achtergrond

tracy-chapman-35771

Chapman begon met musiceren op de leeftijd van acht jaar. Ondanks de weinige financiële middelen, kreeg ze veel steun van haar moeder. Via een beursprogramma greep ze de kans om verder te studeren: ze koos voor antropologie en Afrikaanse studies. Tijdens haar studententijd trad ze op in lokale clubs en bars waar ze werd opgemerkt en zo een platencontract verkreeg bij Elektra Records. In 1988 werd ‘Fast car’ – een nummer over armoede, hoop en bittere realiteit (voor vrouwen?) – uitgebracht… de rest is herstory: acht kaskrakers van albums en wereldwijd succes.

Muziek met betekenis

Deze vrouw schrijft en componeert muziek met een duidelijk statement: geen overbodige instrumenten, een klok van een stem en liedteksten die je verbazen, doen nadenken en vooral wakker schudden.

If you knew that you would die today, if you saw the face of God and love, would you change?‘ (uit ‘Change’)

Chapman - op wijze leeftijd - tijdens een recente performance op de David Letterman Show: 'Stand by me' van Ben E. King.

Chapman – op wijze leeftijd – tijdens een recente performance op de David Letterman Show: ‘Stand by me’ van Ben E. King.

Tijdens concerten blijft Chapman ‘maagdelijk‘: haar muziek en de boodschap erin staan op de voorgrond, niet haar persoon, niet ‘de show’.

© Debby Van Linden

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s