Herstorisch rolmodel: Diotima van Mantinea (ca.400 v.C.)

Ze was priesteres, filosofe, onderwijzeres en hét grote voorbeeld en inspiratiebron van één van haar leerlingen: Socrates. Hij maakte dit duidelijk door te zeggen: ‘Alles wat ik weet, heb ik van Diotima geleerd.’ Haar geschiedenis werd weggegewist*, doch via de geschriften van Plato’s ‘Symposium’ over een dialoog van Socrates over de liefde vinden we haar terug: Diotima van Mantinea.

Diotima-large

Beeld van Diotima – universiteit van West-Australië door V. H. Wagler, een gift van prof. Whitfeld (1936).

Over de liefde

In ‘Symposium’ is Diotima de enige vrouw die deelneemt aan dit gesprek. Socrates erkent haar woorden en bevindingen, hij neemt de rol van ‘ontvanger’ aan en laat haar aan het woord.

diotima

Haar wijsheid over ‘de liefde’ – toepasbaar op alle soorten relaties – getuigt van ervaren, vrouwelijke kennis vanuit het hart**:

  • van liefde is sprake als de ander je geest en ziel inspireert en je zo aanzet naar het spirituele/’goddellijke’ – de andere persoon ‘verheft’ je
  • in de liefde willen we eerst de ander bezitten (de ander is ons object van verlangen) daar we een toestand van eeuwige gelukzaligeid willen
  • Diotima postuleert dat we, door ons te ontwikkelen, schoonheid/liefde gaan herkennen in verschillende zaken en mensen en zo leren los te komen van onze bezitsdrang, m.a.w. we gaan van Liefde houden en beseffen dat deze kracht overal voor ons zichtbaar kan zijn.

© Debby Van Linden

*Het bestaan van Diotima wordt betwist, doch Plato gebruikte meestal bestaande personen. Indien hij een fictieve persoon aanhaalde, verklaarde hij dit nader. Hierbij heb ik ervoor gekozen haar bestaansrecht te geven. 

**Gelijkaardige kennis vinden we terug in de werken van Sappho en de eerste tantraleerstellingen.

Dank aan A. Vallarsa om mij deze inspirerende vrouw te leren kennen.

Advertisements

One thought on “Herstorisch rolmodel: Diotima van Mantinea (ca.400 v.C.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s