Goddellijk én vrouwelijk: Baubo en de genezende schaterlach

U bent, vrouw zijnde, met één of meerdere vriendinnen bij elkaar op bezoek of samen erop uit en jullie delen een aantal verhalen over recente gebeurtenissen – over de thema’s ‘sexualiteit’, ‘mannen’ en/of ‘kinderen’. Op een bepaald moment proesten jullie het uit in een hilarische schaterbui van een aantal minuten. Even naar elkaar kijken geeft aanleiding tot een nieuwe, genotsvolle lachbui waarbij de tranen over jullie wangen rollen en minstens één van jullie de woorden ‘ik plas bijna in mijn broek’ laat vallen. Als de lachbui na een tijdje afgezwakt is, voel jullie de weldadige invloed ervan: de aanwezigheid van een warm geladen, levenslustig en vrolijk gevoel. Herkenbaar?

baubotekening

De godin Baubo verpersoonlijkt deze helende vrouwenkracht: we heffen symbolisch ‘onze rok’ op en vertellen onverbloemd onze ervaring. In een cultuur waar gevoelens delen als ‘zwak’ wordt aanzien en ons vertrouwen weleens geschonden werd, is het delen van onze meest persoonlijke verhalen niet altijd makkelijk. Als we toch ‘durven en doen’, merken we vaak een grote herkenbaarheid op van andere vrouwen, die op hun beurt aangestoken zijn en ook ‘hun rok’ optillen. Baubo verpersoonlijkt de helende kracht van gedeelde vrouwenverhalen waarbij het effect van een lachbui overeenkomt met het weldadige gevoel vlak na een orgasme. Bij beide staat onze yoni* centraal, de kern van ons vrouw-zijn. Baubo geeft ons onverbloemd vrouwelijk plezier, levenslust en de ongeremde lach, tevens ook de ‘gut feeling‘ – ook wel ‘intuïtie’ of ‘buikgevoel’ genoemd.

© Debby Van Linden

*De term ‘vagina’ wijst slechts op een deel van de vrouwelijke geslachtsorganen. Mijns inziens is de Indische benaming ‘yoni’, als woord voor het gehele gebied, mooier en toont het de respectvolle manier waarop deze (tantra)geschriften de vrouw en haar organen benaderen.

Bronnen: Cl.P.Estes: ‘De omtembare vrouw’. en Bolen J.Sh. ‘Godinnen in elke vrouw’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s