Be a virgin: maagdelijkheid als kracht!

In onze cultuur kennen we Maria, moeder van jezus, als ‘altijd maagd’: de kerkvaders benadrukten hiermee de fysieke maagdelijkheid (‘virgo intacta’ of ‘kuisheid’) om haar ‘vrij van erfzonde’ en dus als seksloos wezen te verklaren. Deze gedachte, gegoten in een dogma, ankert een onbereikbaar, krachteloos en schizofreen ideaal voor vrouwen.

'The Virgin' door Joseph Stella (1926) - Brooklyn Museum

‘The Virgin’ door Joseph Stella (1926)
– Brooklyn Museum

Een diepe duik in de geschiedenis brengt echter andere informatie naar boven…

De oorsprong

Het Hebreeuwse, bijbelse woord ‘almah’ betekent ‘maagd’ met als definitie: ‘ongehuwde, autonome en onafhankelijke vrouw; zij die aan zichzelf toebehoort – en dit op alle vlakken‘. Later werd dit woord door de vroege christenen ‘vertaalt’ naar ‘een sexueel kuise vrouw’. Een maagdelijke vrouw werd vroeger als heilig beschouwd, daar zij over wijsheid en goddelijke krachten beschikte (‘virgin’ = zij die tot volledige zelfrealisatie is gekomen). In Griekse legenden – bv. Zeus – merken we helden en goden op die vanuit een maagd geboren zijn, waaraan zij hun goddelijke krachten verlenen.

De maagdelijke vrouw: fysiek, psychisch en seizoensgebonden

Vanuit de Keltische cultuur wordt een vrouwenleven ingedeeld in drie levensfasen: achtereenvolgens ‘maagd, moeder en wijze vrouw’*. De leeftijdsfase van 12 tot ongeveer 17 jaar vormt de typische lichamelijke ‘maagd-fase’ aangezien we als vrouw geen kind meer zijn, wel biologisch gezien aan het groeien zijn naar volledig vrouw-zijnde: onze borstgroei ontluikt, de eerste menstruatie kondigt zich aan, de heupen worden ronder,… Op psychisch vlak herkennen we de maagdelijkheidsfase elke keer we iets nieuws starten en vanuit een ‘niet-weten’ vertrekken: een nieuw idee, nieuwe relatie, aanvatting van een studie,… . In onze menstruatiecyclus hebben we maandelijks een aantal ‘maagdelijke’ dagen: de eerste vier tot zes dagen na het einde van een bloeding. Meestal voelen we ons energieker aangezien we aan de start staan van een nieuwe cyclus. Ook in de natuur merken we het maagdelijke seizoen in de lentemaanden maart en april: het prille groen schiet uit de rond, frisse voorjaarsbloemen komen ons tegemoet. Vanbinnen voelen we dit effect van ‘wedergeboorte’: we ‘worden wakker’, hebben nieuwe energie, bekijken de wereld iets rooskleuriger, gaan in de tuin werken, …

Reflectie als sleutel tot maagd-zijn

Als vrouw ‘aan jezelf toebehorende’, ongeacht of je een relatie en/of kinderen hebt, vraagt om regelmatige, maagdelijke verfrissing: ‘bij jezelf blijven‘ betekent af en toe tijd nemen om te vertragen, eens ‘niets’ te doen, niet zomaar alles klakkeloos aan te nemen, te durven zeggen ‘ik weet het (nog) niet’ als antwoord op een vraag, je intuïtie te volgen, eens eigenwijs(heid) ‘foert!’ te zeggen, jezelf een cursus/boek/verwenmoment kado te doen,… Welke wijze je ook verkiest, het doel is altijd ‘naar binnen gaan’, te reflecteren en vandaaruit weer, met frisse levenskracht, verder op pad te gaan.

© Debby Van Linden

*over de andere fasen -‘moeder’ en ‘wijze vrouw’ later meer.

Bronnen:

Notten, K. (2011). Maria’s dochter. Uitgeverij Ten Have.

Website: http://www.northernway.org/twm/mary/virgin.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s