Julia Margaret Cameron (1815-1879): herstorisch rolmodel

In het Museum voor Schone Kunsten te Gent loopt momenteel de fototentoonstelling van pioneer-fotografe Julia Margaret Cameron. Deze vrouw was in de 19e eeuw bekend vanwege haar Victoriaanse, geromantiseerde en bewust wat wazig gemaakte stijl van fotograferen.

Cameron ging op onconventionele wijze te werk: ze liet mannelijke figuren door vrouwen verbeeldden. In ‘De engel aan het graf’ bijvoorbeeld, vanuit de Bijbel een man die aan het graf van Christus verscheen na zijn herrijzen, liet zij een vrouw in die rol poseren – gedurfd! Ze stelt met haar portretten van herstorische kennis te getuigen: ze plaatste haar vrienden, familie en huispersoneel voor haar camera als o.a. Sappho, Hypathia van Alexandrië en de Vestaalse maagden. Voorts brengt ze taferelen uit de Arthurlegende tot leven. Het massale portret van haar nicht Julia Jackson (moeder van Virginia Woolf) met vastberaden blik, hangende bij binnenkomst van de tentoonstelling, is er één van pure vrouwenkracht.

juliajackson

Portret van Julia Jackson door Cameron (1867) – kaartje, verkregen bij de balie van het MSK Gent.

Korte herstorische biografie

Cameron kreeg in 1863, 48 jaar oud zijnde, een kado van haar dochter: een fototoestel. Vanaf dan zal ze gepassioneerd en begeesterd werken aan composities en ideeën vastleggen. De beeldhouwer en schilder G.F. Watts zorgde in hun vriendschapsband voor ondersteuning en bracht inspiratie aan, wat zij enorm waardeerde. Behalve bevlogen, was Cameron ook slim: de rechten op haar foto’s liet ze vastleggen waardoor het grootste gedeelte van haar werk is bewaard gebleven. In haar netwerk bevonden zich talloze invloedrijke mensen: o.a. Marianne North, botanische schilderes en Charles Darwin, naturalist. Haar contact met Henry Cole, toenmalig directeur van het South Kensington Museum te Londen (nu het Victoria and Albert Museum), zorgde voor een expositie, bracht geld in het laatje en leidde tot een groter netwerk. Cameron heeft ongeveer 11 jaar gefotografeerd (wat redelijk kort is), doch met een bezieling die van haar werk afspat.

Haar tentoongesteld werk bezoeken was voor mij intens genieten van pure, herstorische kracht en bezieling! Ik wens u hetzelfde toe qua ervaring!

De expositie is tot 14 juni 2015 te bezoeken, alle info tref je hier aan.

Bron: bezoekersgids MSK Gent en eigen notities, tentoonstelling J.M. Cameron: 15/03/’15.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s